Ринок продукції скотарства є вагомою складовою аграрного ринку країни. Скотарство як основна галузь з виробництва молока і м’яса відіграє провідну роль у забезпеченні потреб населення висококалорійними продуктами харчування та має важливе значення у формуванні продовольчої безпеки країни. Зазначено, що у 2016 р. в Україні ринок яловичини і телятини та ринок молока і молочних продуктів задовольняв потреби вітчизняних споживачів на рівні 25 та 55 % відповідно від фізіологічно обґрунтованих норм. Значне скорочення споживання продуктів скотарства в країні обумовлено різким зменшенням обсягів їх виробництва, низькою купівельною спроможністю значної частини населення, відносно обмеженою ємкістю внутрішнього ринку та інших факторів. На підставі статистичних даних проведений аналіз балансів надходження і використання продукції скотарства, зокрема яловичини та телятини, молока та молочних продуктів в Україні за останні роки, який дозволив виявити тенденції щодо зміни показників виробництва та споживання, імпорту та експорту відповідних видів продукції, а також виявити низку проблем. Окреслено, що набувши форми Асоціації з ЄС та руху до Зони вільної торгівлі з 1.01.2016 року, Україна потребує вивчення кола політичних, торговельно-економічних питань, пов’язаних, в першу чергу, з проблемами екологічної та харчової безпеки. Формування вітчизняного ринку продукції скотарства в євроінтеграційних умовах вимагає від України розробки нових підходів до стратегії розвитку аграрного сектор, спрямованої на удосконалення законодавчої бази та приведення її у сфері міжнародної торгівлі до світових норм, перебудову економічних відносин на ринку, забезпечення продовольчої безпеки держави, підвищення конкурентоспроможності продукції сільського господарства на внутрішньому та зовнішньому ринках
ринок, ринок продукції скотарства, яловичина і телятина, молоко та молочні продукти, споживання, виробництво, експорт, імпорт, продовольча безпека країни, євроінтеграція
Взято з № 6(69), 2018
Сторінки 72-78