Перед підприємствами та житлово-комунальним господарством постає об’єктивна необхідність впровадження інноваційних енергозберігаючих технологій, орієнтованих на виробництво біологічних видів палива, які одержують у результаті переробки біологічної сировини. Одним із джерел енергетичних ресурсів може стати агарне виробництво. Проте для ефективного використання рослинної біомаси в якості енергоресурсу в Житомирській області необхідно спершу виконати аналіз наявного ресурсного потенціалу у виробництві біомаси та встановити доступний коефіцієнт її використання на теплові та енергетичні потреби. Як джерело біомаси було прийнято побічну продукцію (солому) вирощування таких культур: пшениця озима, жито озиме, ячмінь озимий, пшениця яра, ячмінь ярий, овес, кукурудза на зерно, соняшник, ріпак, соя. Згідно з проведеною оцінки, за останні п’ять років потенціал побічної продукції рослинництва доступний для отримання теплової енергії, був у межах від 113,9 тис. т ум. п. до 302,6 тис. т ум. п. Середній показник побічної сировини рослинництва, доступний для отримання теплової енергії, складає 135,0 тис. тонн умовного палива в рік. Прогнозований показник побічної сировини рослинництва, доступний для отримання теплової енергії, на 2016 рік складе 138,5 тис. тонн умовного палива
біомаса, солома, теплова енергія, рослинництво, потенціал, оцінка
Взято з № 1(58), 2017
Сторінки 230-240